‘Langste rij op foodfestival voor friet, saté en hamburger’

In 2016 waren er in totaal 153 foodfestivals in Nederland, die tezamen 260 foodfestivaledities verzorgden. NU.nl sprak met verschillende experts op het gebied van deze festivals over het geheim van de foodtrucks.

 

“Veel mensen kiezen op een foodfestival toch voor de simpele dingen zoals friet, saté en hamburgers. Maar we kunnen mensen wel een beetje ‘opvoeden’. We proberen mensen te stimuleren om andere dingen te proberen”, zegt Bob Nagel, die samen met zijn vader Frans culinair festival Eten op Rolletjes organiseert. “De gewoonte zit in hun hoofd. Misschien kiezen ze wel liever voor het bekende, omdat ze dan weten wat hun geld waard is.”

“Mensen vinden een foodfestival leuk, omdat het heel laagdrempelig is. Vaak hoeven ze geen entree te betalen, je hoeft een bezoek niet te plannen en het is een losse en ontspannen sfeer”, legt David Maartens, werkzaam bij Van Spronsen & Partners horeca-advies, uit.

“Ook is het aantrekkelijk omdat je voor een relatief lage prijs een leuke avond kan hebben”, zegt Nagel. “Voor de prijs die je normaal gesproken voor een hoofdgerecht betaalt kan je nu wel twee of drie verschillende gerechten eten, die ook nog uit verschillende wereldkeukens kunnen komen.”

Tien jaar geleden kwamen de eerste foodfestivals vooral in de grote steden opzetten, vier jaar geleden breidde het uit over de rest van het land. Volgens horeca-adviseur Maartense is het geheim van een foodfestival de totaalervaring. “Het is voor de bezoekers van belang dat het weer goed is en dat er voldoende aanbod is.”

“Een valkuil van deze evenementen is dat het aantal gasten niet goed geschat wordt. Daardoor kunnen er te weinig of juist teveel eetkraampjes zijn. Zo kunnen er lange rijen ontstaan of kan het zo zijn dat een ondernemer weinig verkoopt.” Ook willen de bezoekers kunnen pinnen, dat is volgens Maartense een stukje service.

 

Populair

Volgens Maartense gaan foodtrucks mee in de trends van de horeca. “We zien wel dat sushirrito, bbq en flammkuchen op dit moment populair zijn. Maar ook gezonder eten, zoals salades en pokébowls, is de laatste jaren populairder geworden.”

Nagel ziet de exotische keukens aan populariteit winnen. “Wij hebben bijvoorbeeld ook Surinaamse en Jamaicaanse kramen staan. Misschien zou je niet zo snel naar een restaurant met deze keuken gaan, maar op een foodfestival is het laagdrempeliger om eens iets anders te proberen.”

Ook Emile Faulborn, organisator van Food Truck Festival Trek, ziet dat Aziatisch eten in opkomst is. “We hebben een of twee kramen, maar we spelen er niet meteen op in door heel veel streetfood neer te zetten”, aldus Faulborn.

 

Verschillen

Nagel, die evenementen organiseert in middelgrote steden door het hele land, merkt dat glutenvrij, veganistisch en vegetarisch eten minder bekend is in dorpen en kleinere steden. “Maar daar wordt wel heel enthousiast gereageerd”, zegt hij. Faulborn hoort ook dat in de grote steden steeds meer bezoekers naar vegetarisch en veganistisch eten vragen.

Trek staat in veel grote steden en Faulborn merkt dat er door het land heen wel verschillen merkbaar zijn. “In Enschede bijvoorbeeld wordt meer bier dan wijn gedronken. Qua eten verschilt het dan bijvoorbeeld niet zoveel van de rest van Nederland. Maar we merken wel dat het per stad verschilt wat mensen aan eten willen uitgeven.”

“Wanneer we een hamburger van 6,50 euro en een van 8,50 aanbieden, zie je dat het per stad verschilt wanneer welke meer verkocht wordt. Soms heb je publiek dat een ambachtelijke burger meer waardeert, omdat deze met de hand gekneed en gekruid is. Maar het kan ook zijn dat vroeg op de dag de goedkope burger beter verkoopt en de duurdere variant juist beter in de avond.”

 

Ondernemers

Maartense legt uit dat er drie typen foodtruck-ondernemers bestaan. “Allereerst heb je de zelfstandige ondernemers die een foodtruck beginnen als hobby of ze stoppen met hun baan en beginnen een bedrijfje. Ten Tweede zijn er restaurants die met een foodtruck op een festival gaan staan ter promotie of om een nieuw product te testen”, legt hij uit. “De laatste groep bestaat uit grotere bedrijven die meerdere trucks hebben en bij verschillende evenementen staan.”

“Wij krijgen per jaar honderden aanmeldingen van foodtrucks die bij ons op het festival willen staan, maar er zijn per locatie maar 30 tot 35 plaatsen beschikbaar”, zegt TREK-organisator Faulborn. “We maken dus een strenge selectie in wat we op het terrein laten staan. We moeten een goede samenstelling maken tussen de verschillende keukens, maar het is ook belangrijk dat we als organisatie een goed gevoel bij een kraam hebben.”

Volgens Nagel moet je als ondernemer ook onderscheidend zijn. “Wanneer we aanmeldingen krijgen van een kraam met friet en hamburgers zeggen we wel dat ze achter de feiten aan lopen. Als je daar nu mee begint, ben je echt een paar jaar te laat. En dat geldt ook voor poffertjes en wafels.”

 

Blijft bestaan

80 procent van de festivals is pas de laatste jaren begonnen en volgens Maartense blijft het waarschijnlijk nog wel even groeien. “Zeker omdat steeds meer foodtrucks worden uitgenodigd op muziekfestivals.” Nagel zegt dat het de afgelopen vier jaar enorm hard is gegaan. Op een gegeven moment zullen er best een paar organisaties omvallen omdat de risico’s niet worden gespreid.”

Ook volgens Faulborn blijven de foodfestivals voorlopig populair door de laagdrempeligheid. “Daarbij moet het wel onderscheidend blijven en moet het plaatje van het evenement kloppen. Door de ongedwongen sfeer, lekker eten, muziek en redelijke prijzen zullen mensen dit nog lang leuk blijven vinden.”

21.859 reacties op “‘Langste rij op foodfestival voor friet, saté en hamburger’”